Kinderen betrekken bij de zwangerschap en geboorte: hoe doe je dat op jouw manier?
- Marijke Schuringa
- 5 mei
- 3 minuten om te lezen

In deze blog deelt Marijke haar ervaringen, praktische voorbeelden en tips die je kunnen helpen om jouw kinderen op een rustige, veilige en betrokken manier mee te nemen in dit bijzondere proces.
De eerste stap: ruimte geven en afstemmen
Tijdens haar derde zwangerschap nam Marijke haar twee oudste kinderen mee naar een vroege echo. Van tevoren besprak ze met haar man: "Kunnen wij het dragen als het slecht nieuws is met de kinderen erbij?" Omdat ze voelden dat ze dat samen konden, besloten ze de kinderen mee te nemen. Gelukkig was de echo positief en ontstond er direct betrokkenheid en enthousiasme.
Tip 1: Vraag jezelf af: hoe wil ik dat mijn kinderen betrokken zijn? Geef hen de ruimte om hierin zelf keuzes te maken, afhankelijk van leeftijd en karakter.
Zorg voor een vertrouwde omgeving
Marijke werkte samen met haar collega-vroedvrouw Julia, die haar kinderen al kenden. Dat maakte het voor haar makkelijk om Julia als zorgverlener te introduceren. Ook werd een spacekeeper geregeld: een vertrouwd persoon die er puur voor de kinderen zou zijn tijdens de geboorte.
Tip 2: Zorg voor iemand die jij en je kinderen vertrouwen, zodat jij je tijdens de geboorte volledig kunt focussen. Dit geeft jouw kinderen stabiliteit, en jou rust.
Voorbereiding op het geboorteproces
Marijke keek samen met haar kinderen geboortefilmpjes, zodat ze wisten wat ze konden verwachten. Haar dochter was enthousiast, tot ze bloed zag in een filmpje. Haar zoon vond het stoer, maar kreeg later zorgen over mama’s pijn. Ze praatten er open over, en ieder kind mocht bepalen of hij of zij aanwezig wilde zijn bij de geboorte.
Tip 3: Leg op een rustige manier uit wat er gebeurt tijdens een geboorte. Gebruik video’s, verhalen of zelfs spel om het tastbaar te maken.
Tijdens de geboorte
De kinderen bakten appeltaart, brachten thee, en waren betrokken op hun eigen manier. Toen de bevalling echt begon, trokken zij zich terug. Achteraf keken ze direct vol bewondering naar hun nieuwe broertje of zusje. Emoties als schrik of verwarring (bijvoorbeeld door geluiden of bloed) werden liefdevol besproken en verwerkt, o.a. door tekenen, praten of spelen.
Betrekken betekent ook begrenzen
Soms betekent liefdevol betrekken juist duidelijke grenzen stellen. Marijke legt haar zoon Hugo uit dat haar pijn en emoties van haar zijn, en niet iets waar hij zich verantwoordelijk voor hoeft te voelen.
Een kind mag zich verbonden voelen, maar moet niet de last dragen.
Verschillende culturen, verschillende perspectieven
Marijke deelt ook ervaringen uit haar werk als vroedvrouw. Bijvoorbeeld de Afrikaanse moeder die haar hele familie meebracht naar de verloskamer. Haar peuter keek rustig toe vanuit een buggy, en verwelkomde daarna vrolijk het nieuwe gezinslid. Voor deze familie was geboorte iets natuurlijks en gezinsgericht.
Conclusie: Er is geen goed of fout. Wat telt, is wat werkt voor jouw gezin. Vertrouwen, voorbereiding en afstemming zijn de sleutel.
Wil jij leren hoe je jouw kinderen op een liefdevolle manier betrekt?
Dan is de Zielseboorte cursus perfect voor jou. Je krijgt praktische tips, inzichten en oefeningen om jouw kinderen goed voor te bereiden en het proces helder te communiceren, afgestemd op jouw unieke gezinssituatie.
🎵 Beluister de podcastaflevering
Wil je alle verhalen en tips rechtstreeks van Marijke horen? Luister dan de hele aflevering terug in jouw podcast-app of via de website.
🎵 Zoek op: Zielsgeboortepodcast
Deel deze blog met moeders die hun gezin liefdevol willen betrekken bij de komst van hun kindje. Samen zorgen we voor een nieuwe generatie die opgroeit met vertrouwen in geboorte.
Comments